Hpv Tedavi Nedir ?
HPV ya da uzun açılımıyla human papilloma sinirlere yerleşen bir siğil virüsüdür. Ayaklarımızda, ellerimizde yada vücudumuzun herhangi bir yerlerinde çıkan virüsler gibi genital bölgede yer alan virüsler de aynıdır. Ancak bu virüslerin farklı tipleri vardır. Doğada ortalama 200'ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır. Elde, ayaklarda, yüzde ya da vücudun başka yerinde bulunan HPV virüsünün tipi farklıyken genital bölgede oluşan virüslerin tipi farklıdır. Kadınlarda HPV virüsü veya erkeklerde HPV virüsü diye ayırt etmeden tanımlamak gerekirse durum budur. Diğer yandan sadece kadınlar açısından bakılrsa HPV tiplerinden bir kısmı mukozalara yerleşerek rahim ağzında olumsuz değişikliklere sebep olur. Dünyada cinsel yol ile bulaşan en yaygın hastalıktır. HPV ile rahim ağzı kanseri arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur..
Erkeklerde HPV virüsü eğer siğil şeklinde vuku bulmuş ise bulaşıcı özellik taşımış olur ve yakılarak tedavi edilmelidir. Eğer siğil şekline bürünmemişse bulaştırmaz. Fakat kadınlardaki HPV virüsü rahim ağzı kanserine neden olabileceği için daha ciddiyetle dikkate alınmalıdır. Çeşitli kanserlerin çeşitli faktörlerle ilişkisi bulunur. HPV virüsü ile rahim ağzı kanseri arasındaki ilişki yüzde 99'dur. Yani neredeyse rahim ağzı kanserinin tek nedeni HPV virüsüdür.
Hpv Nasıl Bulaşır ?
HPV virüsü cinsel yolla bulaşır. HPV taşıyıcısı olan bir kadınla ya da erkekle cinsel ilişkiye girildiğinde virüs taşımayan kişiye de bulaşmış olur. Genellikle temasın cinsel yolla olduğunu söylesek de bazen cinsel temas dışında da bulaş söz konusu olabilir. Bornoz, havlu, iç çamaşırı gibi malzemelerinin ortak kullanımı veya ortak kullanım alanlarının hijyeninin sağlanmaması sonucunda da bulaşma gerçekleşebilir. Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün, erkeklerde de penis kanserine neden olduğu bilinmektedir.Genellikle erkeklerin taşıyıcı olduğu ve bu nedenle korunmasınında kadınlar kadar önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir.Genital siğil erkek hastalar için de önemli riskler oluşturmakta olup tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İçerik Güncelleme Tarihi: 05.04.2023